Skoči na glavno vsebino

Teden mobilnosti v občini Radovljica

Od 16. do 20. septembra 2019, v tednu mobilnosti, tudi v občini potekajo številne prireditve, kamor vabijo vse. Vabilo objavljamo spodaj:


Spoštovani,

Občina Radovljica bo v Evropskem tednu mobilnosti od 16. do 22. septembra sodelovala šestnajsto leto zapored. S sloganom »Gremo peš« je letošnji Evropski teden mobilnosti posvečen hoji kot najdostopnejšemu, najbolj zdravemu in najcenejšemu načinu premikanja. Tako bomo poleg peš prihoda otrok v šolo, tradicionalnega kolesarskega izleta in ekopraznika organizirali tudi sprehod do Čebelarskega centra Gorenjske in  bomo združili prizadevanja za trajnostno mobilnost, spodbujanje telesne aktivnosti in kakovostne prehrane, kar vse prispeva k ohranjanju zdravja, okolja in narave.

Ekopraznik, kolesarski izlet in sprehod bodo v četrtek, 19. septembra 2019.

Srečanje ob zaključku šeste vrtnarske sezone z ekopraznikom

Ekopraznik na biodinamičnem učnem vrtu pri OŠ A. T. Linharta Radovljica bo od 15. do 18. ure. Na stojnicah bodo svoje pridelke in izdelke ponudili ekološki in biodinamični kmetje v sodelovanju z Združenjem ekoloških kmetov Gorenjske. Kratkemu kulturnemu programu bodo sledili predstavitev novosti na vrtu, ogled vrta in druženje ob degustaciji jedi iz pridelkov vrta, ki jih bodo pripravili dijaki Srednje gostinske in turistične šole Radovljica.

V letošnjem letu je bil na vrtu velik poudarek namenjen medonosnim rastlinam, saj so v lanskem letu pridobili učni čebelnjak. Študentka Biotehniškega centra Naklo je v okviru diplomske naloge obstoječi skalnjak preuredila v medonosni spiralni vrt po načelih setvenega priročnika, ki se uporablja pri biodinamiki. Pri urejanju so ji pomagali učenci, ki obiskujejo čebelarski krožek na osnovni šoli. Na vrtu pa po novem domujeta tudi dve mački, posvojeni iz zavetišča za živali.

Tudi letošnje leto občane vljudno vabimo, da z nami delijo stare sorte stročnic za pridelavo semen, ki jih na vrtu pridelujemo v največji možni meri.

Če bo deževalo, bo ekopraznik v avli osnovne šole.

16. kolesarski izlet pred dnevom brez avtomobila

Kolesarji se bodo na igrišču za OŠ A. T. Linharta Radovljica zbrali ob 15.45 uri. Letošnji izlet, ki se bo začel ob 16. uri, jih bo vodil po gozdni učni poti do Mošenj, preko Podvina na Črnivec, skozi Noše do Brezij, na Črnivec ter preko Spodnjega in Zgornjega Otoka na Gorico, v Vrbnje. Vrnitev na izhodiščno točko ter ekopraznik s pogostitvijo je predvidena ob 17.15 uri.

Krožna trasa je dolga 15 kilometrov in speljana tudi po makadamskem cestišču, zato so primerna treking ali gorska kolesa. Obvezna je tehnična brezhibnost koles in uporaba čelad za otroke do 18. leta starosti. Uporabo čelade priporočamo vsem kolesarjem.

Ob dežju kolesarskega izleta ne bo.

Sprehod do Čebelarskega centra Gorenjske s predstavitvijo Semenjalnice

Tudi pohodniki se bodo na igrišču za OŠ A. T. Linharta Radovljica zbrali ob 15.45 uri in svoj sprehod začeli ob 16. uri. V Čebelarskem centru Gorenjske si bodo ogledali Semenjalnico – ekološko hranilnico semen. Pot do centra in nazaj na pokušino jedi na učnem vrtu je dolga 3,4 kilometra.

Če bo deževalo, sprehoda ne bo.

Vabim vas, da se nam na prireditvah pridružite!

Lep pozdrav.

Ciril Globočnik
Župan Občine Radovljica

(Skupno 99 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost