Skoči na glavno vsebino

Obvestila v zvezi s koronavirusom (SARS-CoV-2)

Dodatna obvestila v zvezi s pojavom SARS-CoV-2 smo objavili:


 

Spoštovani učenci, starši, skrbniki in obiskovalci šole!

S širjenjem virusa SARS-CoV-2 (koronavirusa) preko meja Kitajske v Evropo, vas želimo seznaniti s ključnimi informacijami, ki jih za območje Slovenije pripravlja Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ).

Čeprav so potrjeni primeri okužbe v sosednjih državah (v Italiji, Avstriji in na Hrvaškem), Ministrstvo za zdravje sporoča, da ni razloga za preplah, a moramo biti kljub temu izredno previdni.

Ker v tem času krožijo tudi drugi virusi (razne viroze), se vsi skupaj držimo preventivnih ukrepov, ki jih predlagajo strokovnjaki s področja zdravstva. Razloga za paniko ni.

Osnovne informacije o novem koronavirusu

V Vuhanu na Kitajskem so decembra 2019 zaznali več primerov pljučnic. Pri bolnikih so izključili številne običajne povzročitelje pljučnic oz. respiratornih okužb in potrdili okužbo z novim koronavirusom. Nov koronavirus so poimenovali SARS-CoV-2, bolezen, ki jo virus povzroča, pa COVID-19. Bolezen se kaže z vročino, kašljem in občutkom pomanjkanja zraka, kar je običajno za pljučnico. Zato obstaja nevarnost za težji potek bolezni ob okužbi z novim koronavirusom predvsem pri starejših ljudeh (nad 70 let) in pri kroničnih bolnikih (npr. srčne bolezni, sladkorna bolezen, pljučne bolezni, rak, itn.).

V nevarnosti za okužbo so ljudje, ki so v tem času potovali v krajih, kjer so potrjene okužbe z novim koronavirusom: Kitajska, Južna Koreja, Iran, Severna Italija itn. Ob sumu na okužbo naj bolnik ostane doma. Pokličite zdravnika ter se držite njegovih navodil.

Priporočeni preventivni ukrepi

Pri prepričevanju okužbe z virusom SARS-CoV-2 je tako kot pri drugih nalezljivih boleznih, ki povzročajo okužbe dihal (npr. gripi), priporočljivo upoštevati naslednje preventivne ukrepe:

  • Izogibamo se tesnim stiskom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni.
  • Ne dotikamo se oči, nosu in ust.
  • V primeru, da zbolimo, ostanemo doma.
  • Upoštevamo pravila higiene kašlja.
  • Redno si umivamo roke z milom in vodo.
  • V primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke. Vsebnost alkohola v razkužilu za roke naj bo najmanj 60 %. Razkužilo za roke je namenjeno samo zunanji uporabi. Sredstva za čiščenje/razkuževanje površin niso namenjena čiščenju/razkuževanju kože.
  • Glede na trenutno epidemiološko situacijo splošna uporaba zaščitnih mask ni potrebna.
  • V času povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibamo zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi. Poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov.

Najpomembneje je, da bolni posamezniki ostanejo doma. V šoli je nujno, da vsi skrbimo za ustrezno higieno umivanja rok in za higieno kašlja.

Za postopke ravnanja ob sumu na okužbo z virusom SARS-CoV-2 kliknite TUKAJ.

V šoli bomo učence opozarjali in učili o ustrezni higieni. Tudi starše prosimo, da za uspešno preprečevanje različnih okužb pomagate otroke naučiti, da skrbijo za ustrezno higieno ter ste jim pri tem tudi za zgled.

Starši in učitelji otroke učimo, da:

  • Si pogosto in pravilno umivajo roke z milom in vodo. (Kliknite TU za slikovna navodila NIJZ.)
  • Si roke umivajo pred jedjo in po vsakem obisku stranišča.
  • Se z rokami ne dotikajo nosu, oči in ust.
  • Kašljajo in kihajo v robček ali zgornji del rokava (če nimajo robčka). (Kliknite TU za slikovna navodila NIJZ.)
  • Smrkajo v robček in ga nato odvržejo v koš.
  • Si po kašljanju in smrkanju pravilno umijejo roke.
  • Ostanejo doma vsakič, kadar zbolijo ter upoštevajo navodila zdravnika.

Kako vas bomo obveščali o nadaljnjih ukrepih?

Vsa pomembna obvestila bodo objavljena tej spletni strani. Nujne informacije bomo staršem in skrbnikom pošiljali tudi preko eAsistenta.

Plakati o pravilnem umivanju rok ter higieni kašlja so nameščeni v straniščih, pri umivalnikih v učilnicah ter na oglasnih deskah.

Kot je že v navadi, vas prosimo, da nas o vsakem primeru okužbe – tudi z drugimi nalezljivimi boleznimi ali ostalimi nadlogami (npr. viroze, gripa, uši, podančice ipd.) – nemudoma obvestite, da lahko tudi v šoli pričnemo z izvajanjem ustreznih zaščitnih ukrepov.

Informacije nacionalnih inštitucij glede virusa COVID-19

Uradne informacije so na voljo na naslednjih spletnih straneh:

Učence, starše in zaposlene prosimo, da informacije o novem koronavrisu spremljajo pri pristojnih institucijah in sicer z namenom, da se ne ustvarja preplah ali širjenje nepreverjenih informacij.

Vsem vprašanjem glede preventivnih ukrepov, povezanih s koronavirusom, je ravnateljem, učiteljem, staršem in otrokom na voljo poseben e-poštni naslov vprasanja.mizs@gov.si.

Učence, starše in zaposlene prosimo, da se držijo preventivnih ukrepov, da bomo vsi zdravi. Iz izkušenj vemo, da v primeru okužbe z virusi, ki povzročajo okužbe dihal (npr. viroza, gripa ipd.), zdravi otroci in odrasli kakšen teden doma počivamo in smo hitro spet zdravi.

Če pa se okužijo starejši sorodniki, je potek bolezni zanje lahko bistveno težji in nevarnejši. Zato dosledno poskrbimo za preventivo, da bomo ohranili zdravje naših babic, dedkov, prababic in pradedkov ter seveda tudi naše zdravje.

(Skupno 670 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost