Skoči na glavno vsebino

Garje oz. srbečica

Spoštovani starši!

Na šoli so se pojavile garje.

Garje ali srbečica so nalezljiva bolezen, ki jo povzroča pršica imenovana srbec. Odrasla samica vrta rovčke v povrhnji plasti kože in vanje leže jajčeca. Vrta zlasti ponoči, ko postane koža topla, zato takrat tudi najbolj srbi. Kožne spremembe najdemo predvsem tam, kjer je koža mehka in tanka (med prsti, notranja stran zapestja, komolec, kolena, okrog popka …). Spremembe na koži so v obliki rožnatih papul, velikosti prosa, s krastico na vrhu. Običajno sta po dve in dve skupaj, kar predstavlja začetek in konec rovčka. Okužimo se predvsem s tesnim telesnim stikom (koža-koža), kot je držanje za roke dalj časa, spanje v isti postelji z okuženo osebo. Priložnostni dotik kot je rokovanje ali objem običajno ne zadošča za okužbo. Srbečice ali garij ne dobimo zaradi slabe higiene. Pri tistih, ki se prvič okužijo, se spremembe na koži in srbenje pojavi šele 4-6 tednov po okužbi.

Prosim vas, bodite pozorni na pojav srbenja oz. na morebitne kožne spremembe pri vaših otrocih. V kolikor bi se pri vašem otroku pojavili znaki te kožne bolezni, obiščite zdravnika in sledite navodilom za zdravljenje.

V šoli bomo poostrili higieno, razkuževanje učilnic smo že uvedli. Starši, prosimo vas za sodelovanje, saj nam bo le s skupnimi močmi uspelo zajeziti to nadležno kožno bolezen.

Za več informacij sledite spletni povezavi na NIJZ: https://nijz.si/publikacije/garje/

Z lepimi pozdravi,

Andreja Vouk, ravnateljica

(Skupno 47 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost