Skoči na glavno vsebino

Specialna olimpiada

Specialna olimpijada je svetovno športno gibanje, namenjeno osebam z motnjami v duševnem razvoju, ki združuje športnike na športno-tekmovalnem, socialnem in kulturnem področju.
Na športnih tekmovanjih so tekmovalci razvrščeni v skupine glede na sposobnosti, kar jim ponuja priložnost za zmago med sebi enakimi.

»Pustite mi zmagati. Če ne morem zmagati, naj bom pogumen v svojem poskusu.«

Pod tem sloganom tekmujejo tudi športniki naše šole, njihovo število se vsako leto povečuje in od leta 2004 delujemo kot samostojna ekipa. Tekmovalci razvijajo in urijo svoje motorične spretnosti, telesno vadbo in kondicijo pri urah športne vzgoje ter na treningih posameznih disciplin.

Športniki tekmujejo na letnih in zimskih tekmovanjih, ki jih razpisuje Specialna olimpiada Slovenije.

Letne igre vključujejo atletiko, plavanje, namizni tenis, elemente košarke. Zimske igre pa alpsko smučanje, tek na smučeh in krpljanje.

Tekmovanja potekajo na lokalnem, regijskem, državnem in mednarodnem nivoju.

Dobri rezultati in uvrstitve učencev štejejo kot pogoj za udeležbo na evropskih in svetovnih igrah Specialne olimpiade. Tako se lahko pohvalimo z nastopom učenke naše šole na zimskih svetovnih igrah v Idahu, kjer je v superveleslalomu dosegla drugo, v slalomu ter veleslalomu pa tretje mesto (februar 2009). Prav tako je medalje prejel učenec naše šole na letnih evropskih igrah v Belgiji, v teku na 200m je dosegel četrto mesto, v teku na 400m drugo mesto, in v teku štafete 4x100m tretje mesto (september 2014). V ekipo slovenskih športnikov je bil izbran in bo našo šolo zastopal učenec na letnih svetovnih igrah v Las Angelesu, tekmoval bo v disciplini kolesarjenje (julij 2015).

Osnovna šola Antona Janše, kot članica Specialne olimpiade Slovenije, je poleg udeležb na tekmovanjih, organizirala tekmovanja na regijskem nivoju. Meseca maja 2008 v sodelovanju z društvom Sožitje Radovljica ter maja 2014 kot samostojna ekipa. Učenci sodelujejo tudi v programu SO MATP (Motor Activities Training Program), ki je namenjen osebam z najtežjimi motnjami v duševnem razvoju in ki za uspešno sodelovanje v športnih aktivnostih potrebujejo prilagojeno športno vadbo. Na regijskem nivoju smo organizirali že dve tovrstni športni tekmovanji.

Pregled tekmovanj

SOS slike

(Skupno 579 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost